Terug

KAN EEN JONGERE OOK EENZAAM ZIJN?

“Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30 minuten fysio. Waar vind ik ’n sociaal leven?” Dit is geen oproep van iemand van 80, maar een tweet van de 25-jarige Nadï van de Watering. Haar digitale schreeuw om hulp maakte veel los. Zo veel dat 4 september 2019 een landelijk meldpunt werd geopend voor eenzame jongeren.

Nadi van de Watering

Bron; RTL nieuws

Maaike (23)

Maaike (23)© Eigen foto

Vanwege gezondheidsproblemen kan ze niet werken of studeren. Ze heeft een aangeboren darmaandoening en heeft pijnstilling nodig om de deur uit te kunnen. Naast dertig minuten fysiotherapie per week had ze nauwelijks sociaal contact.

Daar wilde ze iets aan veranderen en ze plaatste een tweet waarin ze haar verhaal deed. Die tweet ging viraal en leverde veel reacties op.

Veel meer jongeren eenzaam

Nadï staat niet alleen in haar eenzaamheid. Jongeren zijn het zelfs vaker dan ouderen, bleek vorig jaar uit onderzoek. Vier op de tien mensen tussen de 16 en 34 jaar voelen zich ten minste een keer per week eenzaam, tegenover 16 procent van de mensen boven de 55.

Hoewel je bij eenzaamheid misschien denkt aan ouderen die alleen thuis zitten, zijn jongeren vaker eenzaam. Maar liefst vier op de tien jonge mensen (16-34 jaar oud) voelt zich ten minste een keer per week eenzaam, tegenover 16 procent bij mensen boven de 55

Leefgebieden

Je leven bestaat uit verschillende leefgebieden. Eenzaamheid onder jongeren komt vaak voort uit problemen in 1 of meer leefgebieden. In het geval van Nadi komt haar eenzaamheid voort uit haar lichamelijke gezondheid.

De acht leefgebieden:

Sociale contacten:

De mensen die je kent en met wie je omgaat zijn jouw netwerk. Als je je daar goed en veilig bij voelt is dat fijn. Geldt dat voor jou?

Psychische gezondheid:

Psychisch gezonde mensen voelen zich over het geheel genomen tevreden. Ze zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties. Lukt het jou om positief te denken?

Lichamelijke gezondheid;

Je fysiek gezond voelen. Kun jij fysiek doen wat je wilt?

Thuissituatie;

Je thuissituatie heeft invloed op hoe je je voelt. Het heeft te maken met veiligheid, je fijn voelen, relaties en met communiceren. Heb jij het thuis fijn?

Werk of dagbesteding;

Dat waar jij je dagen mee vult. Ben je daar blij of tevreden mee?

Zingeving;

Weten waarom je iets doet en wat je wilt bereiken. Heb jij een doel?

Ingrijpende gebeurtenissen;

Nare dingen meemaken heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Ben of ken je iemand voor wie dit geldt?

Financiële situatie;

Het wel of niet hebben van voldoende geld om te kopen wat je nodig hebt. Kun jij kopen wat je echt nodig hebt?

Herken jij in onderstaande verhalen van jongeren problemen in de leefgebieden?

Waar heb jij behoefte aan?

Wanneer voel jij je eenzaam?


Wil je met iemand praten? Je kunt altijd bij je studiebegeleider terecht.