Week tegen eenzaamheid: Kan een jongere ook eenzaam zijn?

“Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30 minuten fysio. Waar vind ik ’n sociaal leven?” Dit is geen oproep van iemand van 80, maar een tweet van de 28-jarige Nadï van de Watering. Haar digitale schreeuw om hulp maakte veel los. Zo veel dat 4 september 2019 een landelijk meldpunt werd geopend voor eenzame jongeren.


Nadï van de Watering

Vanwege gezondheidsproblemen kan ze niet werken of studeren. Ze heeft een aangeboren darmaandoening en heeft pijnstilling nodig om de deur uit te kunnen. Naast dertig minuten fysiotherapie per week had ze nauwelijks sociaal contact. Daar wilde Nadï iets aan veranderen en ze plaatste een tweet waarin ze haar verhaal deed. Die tweet ging viraal en leverde veel reacties op.

Ben of ken jij eenzame jongere(n)?

Welke tip zou jij aan Nadï geven om haar sociale contacten uit te breiden?

Nadï staat niet alleen in haar eenzaamheid. Wellicht denk je bij eenzaamheid aan ouderen, maar uit onderzoek blijkt dat jongeren zelfs vaker eenzaam zijn. Vier op de tien mensen tussen de 16 en 34 jaar voelen zich ten minste een keer per week eenzaam, tegenover 16 procent van de mensen boven de 55.

Leefgebieden

Je leven bestaat uit verschillende leefgebieden. Eenzaamheid onder jongeren komt vaak voort uit problemen in één of meer leefgebieden. In het geval van Nadï komt haar eenzaamheid voort uit haar lichamelijke gezondheid.

De acht leefgebieden:

Sociale contacten: De mensen die je kent en met wie je omgaat zijn jouw netwerk. Als je je daar goed en veilig bij voelt is dat fijn.

Hoe is dat voor jou?

Psychische gezondheid: Psychisch gezonde mensen voelen zich over het geheel genomen tevreden. Ze zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties. 

Lukt het jou om positief te denken?

Lichamelijke gezondheid: Je fysiek gezond voelen.

Hoe fysiek ben jij?

Thuissituatie: Je thuissituatie heeft invloed op hoe je je voelt. Het heeft te maken met veiligheid, je fijn voelen, relaties en met communiceren.

Heb jij het thuis fijn?

Werk of dagbesteding: Datgeen waar jij je dagen mee vult, opleiding, (bij)baantje, etc.

Ben je daar blij of tevreden mee?

Zingeving: Weten waarom je iets doet en wat je wilt bereiken.

Heb jij een doel?

Ingrijpende gebeurtenissen: Nare dingen meemaken heeft een grote invloed op hoe je je voelt.

Ben of ken je iemand voor wie dit zo is?

Financiële situatie: Het wel of niet hebben van voldoende geld om te kopen wat je nodig hebt.

Kun jij kopen wat je echt nodig hebt?

Verhalen van jongeren

Herken jij in bovenstaande verhalen van jongeren problemen in de leefgebieden?

Waar heb jij behoefte aan?

Wanneer voel jij je eenzaam?

Wil je met iemand praten? Je kunt altijd bij je het studenten service centrum (SSC) of je studieloopbaanbegeleider (SLB) terecht.