De kunst van het juist oordelen

Kun jij goed uitleggen wat of waarom je iets vindt?


Niet alleen in je privésituatie, maar ook op het werk vragen mensen soms wat jij van iets vindt. Een antwoord als: ‘dat vind ik goed of dat lijkt me niet normaal’ is dan vaak niet genoeg. Er zijn situaties waarbij jou gevraagd wordt om je uitspraak te onderbouwen met argumenten. Oftewel dat je uitlegt wat je er goed of niet normaal aan vindt.

Als je kritisch denkt sta je in ieder geval ook open voor de mening van anderen. Je bent daarnaast bereid om je eigen mening kritisch te bekijken. Klopt het wel wat ik beweer? Iemand die kritisch denkt heeft naast een open ook een onderzoekende houding. Als je kritisch denkt neem je niet zomaar iets aan. Je hebt belangstelling voor hoe de dingen in elkaar zitten en stelt vragen bij wat mensen als waarheid verkondigen.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je goed naar de ander luistert. Wil je daar meer over leren? Kijk dan eens bij deze les:

Iemand die kritisch denkt is nieuwsgierig naar argumenten van een ander. Dingen zijn nu eenmaal niet altijd zoals ze zich in eerste instantie aan ons voordoen. Op sommige momenten zal je bereid moeten zijn om je mening bij te stellen. Het is bekend dat iedereen zo zijn of haar blinde vlekken heeft. Je hebt bijvoorbeeld altijd gedacht dat iets zus of zo in elkaar zit, maar later blijkt dat je het toch verkeerd hebt gezien.

Lukt jou dat? je mening bijstellen? Of toegeven dat je iets verkeerd hebt gezien/gedacht?

Een korte definitie van kritisch denken is: ‘De kunst van het juist oordelen‘. Soms zijn dingen voor jou vanzelfsprekend, terwijl iemand anders er vragen bij stelt. Als kritische denker zeg je niet zomaar wat, maar doe je in ieder geval een poging om argumenten te hebben, die gebaseerd zijn op goede bronnen. Anders gezegd: Je denkt over de dingen na en komt dan met een oordeel.

Als je het ergens niet mee eens bent, geef je aan wat er volgens jou niet klopt in een redenering of welke argumenten –volgens jou–nergens op slaan. Als kritische denker kan je een zwakke plek in het verhaal van een ander aangeven, en als het goed is ben je zo sportief dat je toegeeft als je zelf met zwakke of onbetrouwbare argumenten komt.

Soms is het ontzettend lastig om op de juiste manier kritisch te reageren op wat iemand zegt. Of misschien vind je het spannend om tegen een collega te zeggen dat je er anders over denkt. Denk eraan dat je iets niet zomaar ineens kan. Soms moet je bepaalde dingen gewoon oefenen. En dat kost tijd! Geef dus niet zomaar op!

Als je wilt weten of je bij de groep kritische denkers hoort, zou je eens kunnen kijken of je je herkent in de volgende kenmerken:

  • Ik…..
    – ben eerlijk tegenover mezelf (ook met betrekking tot vooroordelen bijvoorbeeld)
  • – baseer meningen op argumenten en bewijs
  • – zoek naar verbanden, naar dingen die met elkaar te maken hebben
  • – verzet me tegen mensen die anderen manipuleren
  • – stel kritische vragen (let op! Dit moet je oefenen!)
  • – ben in mijn denken onafhankelijk en laat me niet zo gemakkelijk beïnvloeden
  • – ben onderzoekend wat betreft zeer uiteenlopende onderwerpen ben graag goed geïnformeerd
  • – ben zelfverzekerd als het gaat om het geven van een mening
  • – sta echt open voor andere opvattingen en zienswijzen
  • – geef niet gelijk een oordeel, maar ik ben zorgvuldig in hoe ik tot een mening kom
  • – ben zeker bereid een meningen opnieuw te bekijken en als het nodig is pas ik mijn mening aan.

Meer over dit onderwerp?

Bron; Routeplanner 3/4 , Kritisch denken | Wat is kritisch denken

Of kijk eens bij de andere lessen over kritisch denken!