#lichtpuntje

Lukt het jou om lichtpuntjes te zien in deze donkere en koude dagen? De kerstvakantie is voorbij en “blue Monday”, komt eraan. De dag die bekend staat als de ongelukkigste dag van het jaar. Is er nog wel hoop? Stichting SIRE komt met een tips om lichtpuntjes te ontdekken en te blijven hopen.


Er gebeurt zoveel naars in de wereld om ons heen; oorlogen, armoede en nog veel meer dingen waar je je ellendig over kan voelen. Terwijl hoop houden in onzekere tijden juist heel belangrijk is. Het geeft moed en maakt je sterker. Daarom roept SIRE je in op om lichtpuntjes in jouw leven te vinden die jou hoopvol maken. Kleine sprankjes hoop, die je keer op keer de kracht en energie geven om door te gaan.

Bron: SIRE

Wat is jouw lichtpuntje?

Deze 12 tips kunnen je helpen om jouw hoop te vergroten.

Zoek de verbinding op
Hopen doe je zelden alleen. We hopen meestal vóór anderen of samen mét anderen. Ook put je hoop úit anderen. Praat met anderen over jouw hoop en vraag waar zij op hopen.

Denk aan de mooie dingen
Op sommige momenten zijn we hoopvol. Op andere momenten weten we echt niet meer hoe het ooit nog goed kan komen. Schrijf jouw lichtpuntjes op op het moment dat je je goed voelt. Als geheugensteuntje. Wie geeft jou hoop? Welke gedachten maken je hoopvol?

Je kunt vaak meer dan je denkt
Je zelfvertrouwen neemt toe als je successen en sterke punten erkent. Maak eens een lijstje van wat je bereikt hebt en waar je trots op bent. Vraag ook anderen om hun mening over jouw positieve eigenschappen.

Stel jezelf een doel
Welk doel hoop je te bereiken? Bedenk daarbij waar het écht om draait. Dan ben je minder teleurgesteld als je dat doel niet bereikt. Omdat je weet dat er ook andere manieren zijn om je doel te bereiken.

Fantaseer over je hoop
Hoe zou het voelen als je je hoopt bereikt? Fantaseren erover helpt je mogelijkheden te ontdekken die je anders over het hoofd zou zien, omdat we bang zijn voor teleurstelling. Door te fantaseren train je jezelf anders te denken.

Vergroot je weerbaarheid
Teleurstellingen en onzekerheid horen bij het leven, maar als je leert hiermee om te gaan wordt het makkelijker. Het is normaal om verdrietig te zijn, maar kijk ook naar je mogelijkheden en wat voor jou belangrijk is. Je gevoelens kunnen onthullen wat waardevol is voor jou.

Je mág verdrietig zijn
Je mag je verdrietig voelen. Ook over datgene waar je op hoopt, maar er nog niet is. Het kan soms moeilijk zijn, maar het is normaal om je zo te voelen.

Omarm onzekerheid.
De toekomst is onvoorspelbaar, dus we kunnen simpelweg niet weten of het goed of fout zal gaan. Dit beseffen helpt tegen cynisme. Twijfel kan vervelend lijken, maar het kan je ook hoop geven én laten zien dat we meer (aan)kunnen dan we denken.

Oefen dankbaarheid
We vergeten soms dat er al wel veel goed gaat. Nadenken over wat dat voor jou is, maakt je echt gelukkiger. Schrijf regelmatig drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Of schrijf een brief aan iemand aan wie je veel te danken hebt.

Doe leuke dingen
Positieve emoties stimuleren je creativiteit en het proberen van nieuwe dingen. Neem even een pauze als je het niet meer weet. Doe iets kleins en plezierigs. Maak een lekkere kop koffie of ga wandelen. Dit kan je energie en motivatie geven om door te gaan.

Je kunt alles leren
Als je denkt dat je iets niet kan, bedenk dan dat je het ‘nog’ niet kan. Blijf geloven dat je alles kunt leren en dat positieve verandering altijd mogelijk is. Blijf dus nieuwsgierig én blijf leren, dit is ook nog eens heel gezond voor je hersenen.

Achter elke angst schuilt een verlangen
Wanneer je ergens bang voor bent, betekent dit ook dat er iets is waarvan je wél graag wil dat het gebeurt. Door je te richten op datgene waar je naar verlangt, krijg je meer motivatie en ideeën om ermee aan de slag te gaan.

Wat kan jij leren van lichtpuntjes?

In lichtpuntjes de podcast gaat journalist Diana Matroos in gesprek met bekendheden zoals zangeres Roxanne Hazes en voetbalcoach Louis van Gaal over hoop, wat kan jij leren van hun lichtpuntjes?

Heb jij een lichtpuntje gevonden? Deel het met #lichtpuntje