Jij kan ook impact maken! Klimaat

Doe mee met plogging?


Donderdag 3 november staat Friese Poort Emmeloord/Urk in het teken van impact maken. Misschien ga jij wel impact maken met een klimaatchallenge.

Klimaatverandering, wat is eigenlijk het probleem?

Je hoort vaak dat de aarde aan het opwarmen is. Een gevolg van klimaatverandering die de laatste tientallen jaren, mede door mensen, wordt veroorzaakt. In de lucht zitten broeikasgassen. Deze gassen zorgen ervoor dat er op aarde een fijne temperatuur is, rond de 15 graden Celsius. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde maar liefst -18 graden Celsius zijn! Doordat er steeds meer broeikasgassen (door bijvoorbeeld CO2-uitstoot) komen, wordt het steeds warmer op aarde. Deze gassen zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. Met als gevolg dat overstromingen, stormen en droogtes in hevigheid toenemen.

De toekomst ziet er alleen maar slechter uit. Wij kunnen dat veranderen, want het komt vooral door de mens. Met heel bewust afval scheiden, minder vliegen en kiezen voor een dagje zonder vlees, draag jij jouw steentje bij! De levens van miljoenen mensen, de toekomst van ons allemaal, staan op het spel. 

Waarmee maak jij impact?

Zwerfafval is schadelijk voor mens, dier en milieu. Een trend op dit gebied is plogging, overgewaaid uit Zweden. Plocka (Zweeds voor ‘plukken, oprapen’) en jogging vormen samen ‘plogging‘. Effectiever dan gewoon een rondje hardlopen, want onderweg doe je behoorlijk wat squads en je voelt je daarna een “wereldverbeteraar”.

Check dit filmpje en go, go, go!!

Hoe moet je ploggen?

Het mooiste aan ploggen is dat er geen regels zijn. Je bepaalt helemaal zelf hoe je het doet. Je kunt gaan hardlopen, maar ook plandelen (wandelen + plastic oprapen). Besef vooral gewoon dat alles wát je doet op dit vlak, echt impact maakt! Je kunt ploggen of plandelen met 1 handschoen, zodat je in je andere hand je mobiele telefoon kunt vasthouden. Maar je kan ook kiezen om gebruik te maken van een een grijper. Verder neem je een paar biologisch afbreekbare zakken van 20 liter mee.

Mocht je het hardlopen niet zien zitten? Je kan natuurlijk ook gaan plandelen (afval oprapen tijdens het wandelen).

Doe je mee op 03 november?