Vandaag is de dag.

Het klinkt als een open deur, maar leven? Dat moet je NU doen. Vandaag is de dag! Niet gisteren, niet morgen maar vandaag. ‘Het verleden bestaat niet, dat zit alleen maar in je hoofd’. Door wie wordt dit gezegd? Een mindfulness-guru? Een schrijver van zelfhulpboeken? Nee, Tisjeboy Jay. Luister mee wat hij vertelt over Loslaten. 


Had ik me maar beter voorbereid op die presentatie, dan was ik niet dichtgeklapt 

Was ik maar aardiger geweest tegen haar, dan waren we nu beste vriendinnen geweest 

Waarom heb ik nou niet beter opgelet met wiskunde? Dan had ik die opleiding kunnen doen 

Maak jij je wel eens druk over iets van ‘vroeger’? Wat bijvoorbeeld? 

Bekijk de boodschap van Jay nog eens. Wat vind jij een goed stukje? 

Voor je het weet, pieker je een halve nacht over wat je anders had moeten doen. Of je blijft hangen in alle narigheid die je is overkomen. Tisjeboy Jay zegt: ‘Laat het los. Het zijn herinneringen en het is fantasie. Het zit allemaal in je hoofd, het is niet het werkelijke leven. Als je de hele tijd bezig bent met wat nog komen gaat of wat was, dan ben je niet bezig met wat IS. En op dit moment gaat het leven voorbij. Je druk maken over iets uit het verleden is net zo effectief als proberen een banaan op te eten door er alleen maar boos naar te kijken. Het werkt niet’. 

Wat vroeger, gisteren, vorige week of vorig jaar is gebeurd is niet te veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd. 

Je kunt er twee dingen mee doen: 

Ontevreden zijn – achteraf weet je alles beter. Je blijft eraan denken vol spijt, wrok, verdriet. En verder kom je niet. 

Of: Je accepteert je verleden. Door je verleden ben jij wie je bent! Je hebt geleerd en je kunt het vanaf nu beter doen. 

Is dat makkelijk? Natuurlijk niet. Maar Jay zegt tenslotte: ‘Je bent veel krachtiger, machtiger dan je denkt. Stop met jezelf naar beneden te praten’ 

Dus laat het los en vergeet niet vandaag te leven en te genieten. Daar gaat het toch om? Vandaag is de dag!