Wat verandert er voor jou #stufi2023

In juni 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de basisbeurs weer in te voeren voor alle studenten in Nederland.


Voor mbo-studenten die 18 jaar of ouder zijn en een bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) volgen, was er al een basisbeurs. Met deze nieuwe wet zijn er voor deze mbo-studenten toch een paar wijzigingen in de studiefinanciering. Hiermee worden de regels meer gelijk voor alle studenten in Nederland. In dit bericht zetten we de wijzigingen voor je op een rijtje:

De kosten voor boodschappen en de energierekening zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Als je niet bij je ouders woont, krijg je in studiejaar 2023-2024 €165 extra uitwonende beurs.
Studenten die beginnen met studeren in studiejaar 2023-2024 (of daarna) krijgen 35 jaar de tijd om hun studielening terug te betalen. Dit is nu nog 15 jaar. Studenten die nu al een mbo-opleiding volgen en na 1 augustus 2023 ook nog studiefinanciering krijgen, mogen zelf kiezen of zij in 15 jaar of in 35 jaar willen terugbetalen. Wie geen keuze maakt, wordt automatisch verbonden met 35 jaar. Voor studenten die nu al een studieschuld terugbetalen verandert er niets.
Studenten mogen voortaan onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering. De bijverdiengrens wordt afgeschaft per 01 januari 2024. Ook de bijverdiensten in 2022 en 2023 worden niet meer gecontroleerd.
Studenten die de overstap maken van het mbo naar het hbo, kunnen de studie langer proberen, zonder dat het gevolgen heeft voor het terugbetalen. Je krijgt één jaar de tijd om te proberen of een hbo-studie bij je past. Dit maakt doorstuderen een stuk aantrekkelijker!

Wat is studiefinanciering eigenlijk?

In deze video’s hieronder wordt uitgelegd wat studiefinanciering is voor mbo niveau 1 en 2 en voor niveau 3 en 4. Wat is een basisbeurs, aanvullende beurs en een studentenreisproduct? Ook komt een DUO-lening aan bod. Wanneer is je studiefinanciering een gift en wat moet je terugbetalen wanneer je geen diploma haalt.

Heb je vragen, kom langs!

Duo is tot aan de herfstvakantie elke maandag van 09.30 – 12.00 uur aanwezig bij SSC op het MBO-college van Firda in Emmeloord. Heb je vragen over het aanvragen, wijzigen, stopzetten of terugbetalen van studiefinanciering? Heb je hulp nodig bij het regelen van je studentenreisproduct? Loop binnen bij het SSC! Ook na de herfstvakantie helpen we je graag bij de DUO-vragen.