Week tegen Pesten: Grapje! Moet toch kunnen!

Altijd lachen: even stoplicht roepen tegen iemand met rood haar. Grapje! Moet toch kunnen? Maar als de persoon in kwestie dat ‘grapje’ al voor de zesde keer hoort die week, is het misschien niet zo grappig meer. En daar draait het in de Week tegen Pesten van 26 t/m 30 september om: een grapje moet voor iedereen leuk zijn.Humor, samen lachen is natuurlijk iets heel positiefs: samen lachen en plezier hebben zorgt voor gezelligheid en een goede sfeer. Dat is best belangrijk in een groep. Iedereen leert en werkt graag in een prettige omgeving. Beter voor de resultaten ook. Maar met die humor en gezelligheid kan het ook mis gaan. Want: kan iedereen meelachen? Of is er een persoon, of een groepje mensen voor wie het allemaal niet zo lollig is?

Het begint vaak klein: met een opmerking, even een steekje onder water. Dat noemen we niet gelijk pesten, maar het kan toch een vervelend en onveilig gevoel geven bij de ander. En tuurlijk: een keertje kan geen kwaad. Maar als 1 persoon of 1 groepje iedere keer weer het mikpunt is, dan is de lol er wel snel af. En dan is het echt geen grapje meer, maar gewoon pesten. Tegelijkertijd is het heel moeilijk om niet mee te doen wanneer er grappen gemaakt worden. Een grap dwingt je vaak om te beslissen: lach ik wel mee of niet? Wie niet kan lachen om een beetje gekkigheid, is al snel een zeurzak. Of de rest vindt dat je geen gevoel voor humor hebt. En dat wil niemand natuurlijk. Terwijl de gevolgen van die vervelende grappen best groot kunnen zijn. Echt niet ieder grapje moet maar kunnen.

Soms maakt iemand een ‘grap’ met een nare bijbedoeling. Ze komen er dan mee weg door te zeggen: ‘Oh, het was maar een grapje hoor!’ En dat is dubbel vervelend, want dan kan je er eigenlijk bijna niets op terug zeggen. Pesten kan een mens kapot maken. Weeg daarom je woorden wanneer je een lollige opmerking maakt. Luister naar het verhaal van Pim:

Wanneer is een grapje niet leuk meer voor jou?

Heb je wel eens meegemaakt dat iemand een grap maakte die jij niet zo leuk vond? Wat gebeurde er? en wat heb je gedaan?

Heb je zelf wel eens een grap gemaakt waarvan je achteraf dacht: dat was niet ok van mij. Wat heb je daarmee gedaan?

Hoe kun je als groep samen zorgen voor een veilige sfeer, waar de humor voor iedereen leuk is?

Hoe kan je docent hierbij helpen?

Niet vergeten: lachen is gezond. Humor is goed voor de groep. Zolang het maar leuk is voor iedereen!