What’s your problem?

Loop jij wel eens tegen een probleem aan?


Wie kent ze niet, problemen. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Het ene vraagstuk is groter dan het andere. Maar wat is nu eigenlijk een probleem? Hoe definiëren we dat en welke soorten problemen komen we tegen?

Wat is volgens jou de omschrijving van het woord ‘probleem?’

Een probleem is een omschrijving van een situatie of toestand waar je ontevreden over bent. Je zou willen dat het anders was. Als je te maken hebt met een probleem die wat groter is, dan kun je het opdelen in hoofd- en deelproblemen.

Daarbij heeft een probleem, hoe je het ook ziet, te maken met de toekomst. Je wilt een probleem vaak oplossen zodat het in de toekomst is opgelost of niet meer, of in ieder geval minder voorkomt. Best logisch, want je wilt er vanaf. Tot slot is er bij een probleem altijd een persoon die de situatie wil veranderen; dit is de probleemeigenaar. De ene kan iets een probleem vinden, terwijl de ander zijn schouders erover ophaalt. Jij bent dus de eigenaar van je eigen probleem, ook al zou je dit misschien wel graag aan een ander doorschuiven.

Mensen die graag een probleem voor een ander willen oplossen, hebben dus een dubbel probleem. Anderen kunnen je wel helpen met het oplossen van een probleem, of met je meedenken, maar uiteindelijk zal je het zelf moeten doen. Helaas.

Er zijn situaties waarbij je als groep een probleem hebt. In zo’n situatie is het een uitdaging om er dan met elkaar uit te komen.
Als niet duidelijk is wie de probleemeigenaar is, wordt een probleem vaak niet of minder snel opgelost. Niemand voelt zich dan verantwoordelijk en steekt energie in het oplossen van het probleem. Het probleem kabbelt dan voort, totdat het zo groot wordt dat iemand opstaat om er iets aan te doen.

Ken je een situatie die niet wordt opgelost omdat niemand zich er verantwoordelijk voor voelt?

Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire (januari 2021). Er is een duidelijk probleem, maar die wordt niet opgelost. Wie is er verantwoordelijk voor? Hoe zat het ook alweer? Bekijk het filmpje!

Vertel eens in het kort wat hier het probleem is.

Wie is de probleemeigenaar?

Wat zijn uiteindelijk de gevolgen?

Waar is het volgens jou mis gegaan?

Hoe vind jij dat dit opgelost moet worden?


Meer over dit onderwerp:

Bron; Routeplanner 3/ 4 | 8.1.3.1(D) Probleem oplossend vermogen | Wat is een probleem?