Wie dit leest is te gek!

Heb je een momentje voor een complimentje?


Ieder jaar op 01 maart is het Complimentendag. Op deze dag kun jij oprechte aandacht geven aan anderen. Het leuke ervan is, het is gewoon gratis! Aandacht geven en persoonlijke waardering tonen aan een ander zijn niet te koop, maar kunnen voor de ander wel van grote betekenis zijn. Zie het als woorden cadeau geven aan een ander. Zonde als je deze cadeautjes niet weggeeft, toch?

Waarom een complimentendag?

Een complimentje geven als iets goed gaat of iets mooi staat, het lijkt zo logisch. Toch doen we het in de praktijk maar weinig. Het geven van complimenten zit minder in het karakter van Nederlanders. Wij kijken vaker naar iets wat fout gaat, dan naar wat er goed gaat. Terwijl het een positief effect heeft op ieders gemoedstoestand. Het zit namelijk in de aard van de mens dat hij of zij niet zonder waardering kan. Volgens William James, een bekend Amerikaans psycholoog, is de diepst menselijke behoefte, de behoefte om gewaardeerd te worden.

Eigenlijk zou het iedere dag complimentendag moeten zijn!

Manieren voor complimenten geven

Een complimentje geven, is niet voor iedereen makkelijk. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/vriendin bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/vriendin maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om een compliment mondeling te geven, schrijf het dan op of app het compliment aan iemand.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan, doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wie heeft er volgens jou een compliment verdiend?

Wat zou je tegen die persoon willen zeggen?

Het effect van complimenten geven

Complimenten geven direct een positief gevoel bij de ontvanger, maar ook bij de gever. Het is toch genieten wanneer jij een glimlach op iemands gezicht ziet verschijnen na het geven van een compliment. Wist je dat het een nog grootser effect op jou kan hebben? Kijk maar eens naar onderstaande video.

Wie is de mol op complimentendag?

Wie ’s morgens door de docent wordt gekozen als ‘mol’, geeft de hele dag (of tijdens een lesuur) stiekem complimenten aan zijn of haar medestudenten.
Op het einde van de dag raadt men wie de complimentjesmol was.