Bijna 18…bankzaken

Wanneer je 18 bent of wordt, moet je van alles zelf regelen. Je bankzaken is één van de onderwerpen waar je mee aan de slag moet.

Je hebt een bankrekening nodig om je geldzaken te regelen. Al je nog geen rekening hebt, is het slim om die voor je 18e te openen. Het is ook handig om gelijk een spaarrekening te openen. De meeste banken hebben jongeren- of studentenrekeningen. Deze rekeningen zijn meestal gratis en bieden handige voordelen.

Wat voor geldtype ben jij? Heb je altijd tekort? Geen idee waar je geld blijft? Of zit je er juist bovenop en spaar je voor later? Doe een korte test!

Hoe pak je het aan?

Stap 1: Open een spaarrekening
Om zorgtoeslag, salaris of studiefinanciering te ontvangen, heb je een eigen bankrekening nodig. Je kunt een rekening openen bij de bank of online.

Heb je al een bankrekening en ga je studeren? Zet je rekening dan om in een studentenrekening, die is meestal gratis.

Stap 2: Activeer je bankpas
Als je een bankrekening opent, krijg je een bankpas thuis gestuurd. Soms moet je met je legitimatiebewijs naar de bank om een handtekening te zetten. Per post krijg je een code toegestuurd om je bankpas te activeren. De pincode van je bankpas krijg je apart per post toegestuurd.

Stap 3: Vraag online bankieren aan en installeer een app om mobiel te kunnen bankieren
Vraag internetbankieren aan via de website van je bank. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld je rekening wil bekijken, geld over moet maken of een tikkie wil betalen. Om te kunnen betalen met je mobiel, moet je een app downloaden. Dit kan in via de App store of Google Play Store. Meld je aan met je bankrekeningnummer en het nummer van je bankpas. Met de bevestigingscode activeer je vervolgens jouw mobiel bankieren app.

Let op!
Gebruik een slimme code om in te loggen op je bankieren app, maar bewaar die niet op je telefoon. Kies ook niet een te makkelijke code.
Gebruik de mobiel bankieren app niet via openbare wifi-netwerken. Dus bijvoorbeeld niet in de bus of trein. Deze netwerken zijn vaak niet veilig!

Stap 4: Open een spaarrekening
Een spaarrekening is handig om geld opzij te zetten. Dit geld geef je vaak minder snel uit dan geld dat op je betaalrekening staat. Al je een bankrekening opent, kan je er vaak gratis een spaarrekening aan koppelen.

Tip:
Kom je een keer geld te kort? Maak dan geld over van je spaarrekening naar je bankrekening. Rood staan op je bankrekening is duur!

Stap 5: Maak automatisch elke maand geld over naar je spaarrekening
Zorg dat je elke maand een bedrag opzij zet. Dit is ontzettend handig wanneer je een keer geld tekort komt, of wanneer er onverwacht iets kapot gaat bijvoorbeeld.
Hoe pak je dat aan?
– Reken uit wat je elke maand overhoudt, nadat je vaste uitgaven zijn betaald. Een deel daarvan kun je opzij zetten op je spaarrekening
– Ga na op welke datum je je geld binnen krijgt. Boek de dag erna een vast bedrag van je bankrekening naar je spaarrekening
– Ga in je mobiel bankieren app naar ‘automatisch sparen’ of ‘automatisch overboeken’. Je kunt dan aangeven welk bedrag je elke maand van je bankrekening op je spaarrekening wil storten. Je kan ook aangeven op welke datum dat moet gebeuren.

Tip:
Bij de meeste banken kun je in de bankieren app verschillende potjes aan maken om te sparen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een nieuwe telefoon, een vakantie of een uitje, maak er dan een apart potje voor aan waar je elke maand een klein bedrag op stort.

Tip:
Probeer 10 procent van je inkomsten automatisch over te maken naar je spaarrekening.

Man In Zwarte Jas Met Zwarte Smartphone

Wat moet je nog meer regelen? Check het op de site van Nibud!

Bron: NIBUD

Heb jij een eigen bankrekening? Had je die al, of heb je die zelf afgesloten?

Heb jij een spaarrekening? Hoeveel spaar je per maand? Maak je ook gebruik van spaarpotjes?

Zijn er bepaalde dingen waar je voor spaart?

Hoe houd jij inzicht in je inkomsten en uitgaven?

Waar geef jij het meeste geld aan uit?