Terug

5 JAAR NA BATACLAN

Het is vijf jaar geleden dat Ferry’s leven stil stond. Op vrijdag 13 november 2015 werd er bij het muziekcentrum Bataclan in Parijs een terroristische aanslag gepleegd. Ferry was in een zaal waar 89 mensen doodgeschoten werden, waar meer dan 300 gewond raakten. Hij was één van de overlevenden, samen met zijn drie vrienden.

Dinsdag 2 maart organiseert de vakgroep Burgerschap van roc Friese Poort een livestream met Ferry Zandvliet. De livestream start om 13.10 uur en duurt ongeveer 80 minuten. De link naar de livestreams is 2 maart ook in de agenda’s van medewerkers en studenten te vinden.

Zijn verhaal is heftig, maar zit vol levenslessen.

Deze kans laat je toch niet lopen??

Wil je, voordat je naar hem gaat luisteren, weten wie Ferry is ? Dit is Ferry:

Overlever Bataclan aanslag schrijft aangrijpend boek - Ditjes & Datjes

De Rotterdamse fysiotherapeut Ferry Zandvliet is 37 jaar als hij op vrijdag 13 november 2015 met vier vrienden naar een concert in Parijs gaat. De ‘Eagles of Death Metal’ gaan ze zien, in poptempel Le Bataclan.

Eagles of Death Metal Fans Try to Get the Band to No. 1 in the U.K. | Time

Ze zijn als kleine kinderen zo opgewonden. Ze rijden naar Parijs en wringen zich nog dezelfde avond in de kleine concertzaal naar binnen, naar de plek die hen bij ieder concert het liefste is: dicht bij de bar en het podium. Ze nemen een biertje en nog één. Tot er geschoten wordt.

Allahoe akbar!’ klinkt door de zaal. God is groot. Ik lig op mijn rug bovenop een stapeltje andere mensen. Hoeveel het er zijn, weet ik niet precies. Hoe lang lig ik hier al? Een minuut? Een uur? Geen idee. De tijd lijkt stil te staan. Het is doodstil. Het enige geluid dat ik hoor, is het zware ademen van de mensen die onder mij verstrengeld liggen. Je hoort de doodsangst. Je voelt hem ook. Dit is echt.

Ferry Zandvliet overleefde de Bataclan, maar moest het verder zelf maar  uitzoeken | Trouw
Bijzonder onderzoek vijf jaar na aanslagen Parijs: 'Sommige mensen voelden  zelfs de kogels niet' | Buitenland | AD.nl

Ferry Zandvliet gaf les bij Dreamschool. Het thema; Wat boosheid met je kan doen.

Herken je dat gevoel dat boosheid je in je greep kan hebben? Hoe dan?

Wat vind je van het verhaal van Ferry?

 ‘Ons leven is voor altijd veranderd. Als ik een beetje weg zit te dromen, dan pats, komen die beelden terug. Dat lig ik weer in die zaal. Het gevoel dat ik toen had raak ik nooit meer kwijt.’

Ferry heeft een traumatische ervaring gehad. Hij zal dat nooit meer vergeten. Wat zou jij een vriend of vriendin aanraden te doen als deze loopt met een nare herinnering of ervaring?

Souvernirs

Ferry schreef een boek over zijn ervaringen en dat het zijn leven heeft veranderd. Dit boek en zijn lezingen blijken een inspiratie voor velen.

Publicaties/BOOK | Ferry Zandvliet

“Ferry is een oude zeikerd’

Hij is boos. Op zijn omgeving, op de scheiding van zijn ouders, op alles wat niet goed loopt, op de wereld in het algemeen.

Tot 13 november 2015. Dat is hij met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal. Ferry ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Even weet hij zeker dat ook zijn leven voorbij is. Maar kruipend door het bloed en over de lichamen weet hij wonder boven wonder te ontsnappen.

Die ervaring verandert zijn leven.

Langzaam maakt zij boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving, met als hoogtepunt het feit dat hij bevriend raakt met de vader van een van de aanslagplegers.

Hij vertelt zijn optimistische verhaal voor een steeds groter publiek. Zo verandert de oude zeikerd in een inspirator.

Ferry Zandvliet is ook te volgen op Instagram via ferry_zandvliet .