Bloeddonor worden, hoe werkt dat?

Veel mensen vinden het spannend, bloed doneren. Bloed doneren kost een paar uur per jaar, maar je kunt hier levens mee redden.


Over bloed

Bloed vormt het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof en (voedings)stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Bloed is vloeibaar en komt via de bloedvaten op alle plaatsen van het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur. Bloed betekent dus letterlijk leven!

Hoeveel bloed heeft een mens?  

De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam.

Welke functies heeft mijn bloed?

Het bloed in je lichaam werkt als centrale verwarming en zorgt voor een constante lichaamstemperatuur en zuurgraad (ook wel pH genoemd). De verschillende stoffen in het bloed hebben verder allemaal een eigen functie. 

Ben je nieuwsgierig geworden hoe je bloeddonor kan worden en hoe het in zijn werk gaat? Bekijk dan het volgende filmpje:

Red levens met jouw bloed

Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met jouw bloed redden en verbeteren we levens, dus we zijn dankbaar als je donor wilt worden.

Hoe kijk jij aan tegen bloeddonatie?

Waarom zou jij het wel/niet doen?