11 oktober: coming out dag

Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn.


Op maandag 11 oktober wappert in de meeste Nederlandse gemeenten de regenboogvlag: het is internationale Coming Out Dag.

Onveilig op school

Veel mensen vinden het moeilijk om te vertellen dat ze bi, homo of lesbisch zijn, of om te zeggen dat je misschien wel twijfelt of het nog niet weet. Veel LHBT-jongeren maken wel eens vervelende dingen mee, zoals scheldwoorden naar je hoofd geslingerd krijgen en gepest worden. Één op de drie jongeren voelt zich niet veilig op hun eigen school.

De (on)zin van Coming Out Dag

Het doel van een ‘Uit-de-kast-kom-dag’ is uiteindelijk vooral steun betuigen: je mag zijn wie je wil zijn. Maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat het een proces is om uit de kast te komen, niet iets wat je op één moment of één dag doet.

“Kom vandaag uit de kast, of niet. Vertel het je vrienden en familie, neem je tijd nog even, of vertel het nooit, als je dat echt niet wil. Maar voel je niet gedwongen om uit de kast te komen omdat het Coming Out Dag is.”

Bron: NPO3.nl

Splinter; Ik val op jongens

Tijdens een kerstdiner met het hele gezin kondigt Splinter Chabot aan dat hij op jongens valt. Daarna voelt het alsof hij niets meer te verbergen heeft. Samen met zijn vader Bart blikt hij terug op zijn coming out, zijn eerste crush Elvis Presley en reacties op straat.


Wat valt je het meest op na bij het zien van de video?

Wat vind je van het advies dat Bart geeft aan ouders van jongeren die uit de kast willen komen?

Welk advies geeft Spinter aan die jongeren? Wat vind je van die tips?

Nikkie Turtorials; Ik ben een transgender

Nikkie de Jager heeft vorig jaar op Youtube een video geplaatst waarin ze een groot geheim vertelt. De make-upgoeroe Nikkie is geboren als jongen. Nikkie vertelt in onderstaande video dat ze heel blij is dat ze eindelijk kan delen wie ze echt is. Ze voelt zich vrij is blij en dat ze geen geheimen meer heeft. De reden waarom Nikkie nu vertelt dat ze als man is geboren, is dat ze werd gechanteerd. Met deze video wil het make up-wonder laten zien dat ze niet bang is om de waarheid te vertellen.

De youtuber hoopt met haar boodschap “mensen over de hele wereld te inspireren” om hun leven te leiden zoals ze dat zelf wensen. “We moeten elkaar accepteren, respecteren maar vooral naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen”, zegt ze.

Wat vind jij ervan dat Nikkie transgender is?

Eigenlijk wordt ze door omstandigheden (chantage) gedwongen het te vertellen. Wat vind je daarvan?

We zijn een jaar verder. Is het haar gelukt om “mensen over de hele wereld te inspireren”?

Accepteer en respecteer jij anderen?

Hoe zou jij reageren als een vriend(in) van je een coming out heeft?