De banen liggen voor het oprapen!

Werken naast je studie? Makkie tegenwoordig, want de banen liggen voor het oprapen. Het personeelstekort is op dit moment zo hoog dat werkgevers van alles in de strijd gooien om maar mensen binnen te halen. En dat kan zomaar eens een voordeeltje opleveren voor jou!


Heb jij een bijbaantje? Vast wel. Lekker een beetje geld voor jezelf. Voor kleding, uitgaan, vakantie. Tegenwoordig is het makkelijk om werk te vinden naast je studie want er is een groot personeelstekort. In de horeca, in winkels, bij bezorgdiensten: werkgevers staan te springen om mensen. En dat betekent dat ze er ook wel wat voor over hebben: een hoger salaris, de mogelijkheid om je tijd flexibel in te delen. Het gaat zelfs zo ver dat ze je bijvoorbeeld een startbonus bieden. Of een mooi cadeau. Een scooter als je bij hen komt werken bijvoorbeeld.

Heb jij een bijbaantje? Waarom wel, of waarom niet?

Wat zou voor jou reden zijn om ergens te gaan werken, of over te stappen naar een andere baan?

Op dit moment zijn er in ons land wel 400.000 vacatures. Dat is een record, het is lang geleden dat er zoveel werk was. In vrijwel alle sectoren is er een personeelstekort. En dat blijft voorlopig nog wel even zo. Door de vergrijzing, maar ook door bijvoorbeeld de kabinetsplannen is er behoefte aan werknemers. De plannen van de overheid voor woningbouw en anders omgaan met energie zorgen voor werk. En omdat we steeds ouder worden, is er steeds meer vraag naar personeel in de zorg. Werkgevers zijn dus hard op zoek naar oplossingen voor het personeelsprobleem.

Kun jij oplossingen verzinnen om het tekort aan personeel op te lossen?

Mogelijkheden die al worden genoemd om te zorgen dat de vacatures ingevuld worden: vragen aan mensen of ze meer willen werken. In Nederland werken veel mensen in deeltijd. Als al die mensen meer uren gaan draaien, wordt er meer werk gedaan. De overheid zegt ook: kijk naar wat jongeren en ouderen kunnen doen. Die groepen vergeten de werkgevers nog wel eens. En als laatste redmiddel zou je kunnen kijken of je mensen uit het buitenland in ons land kunt laten werken.

Maar goed: een bijbaantje is geld verdienen. Dat is natuurlijk erg fijn, maar er kan nog een andere reden zijn om te werken. Een bijbaan die aansluit op je studie staat namelijk mooi op je C.V. Je doet al werkervaring op en dat geeft je na je school weer een grotere kans op een baan die jij echt leuk vindt. Het is dus tegenwoordig een fluitje van een cent om een baan te vinden na je studie en met een passend C.V. kun je vast aan de slag in je droombaan. Door dat personeelstekort dus. Als je werkt zoekt in de bouw, techniek, zorg en welzijn, onderwijs, horeca en ICT is de kans groot dat je zelfs kunt kiezen.

Waarom werk jij? Geld? C.V? Iets anders?

Werk levert dus geld op. Het kan zelfs nog meer geld opleveren als je de belasting terugvraagt. Dat is slim om te doen, want dat kan een fijn bedrag zijn. Je hebt er in ieder geval een Digid en een jaaropgave van je werkgever voor nodig. Wil je weten hoe dit werkt? Check dan onderstaande links!