Grensoverschrijdend gedrag- wat zeg je wel/niet (meer)?

De opmerking ‘leuk truitje’, kan dat wel of niet?


Je hebt het vast niet gemist. In januari bracht Tim Hofman met zijn programma BOOS ernstige verhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice naar buiten. Ineens werd er in de media volop gepraat over ongewenste opmerkingen en aanrakingen, machtsstructuren en scheve verhoudingen. Daarop volgend nog meer onthullingen van grensoverschrijdend gedrag bij een Nederlandse voetbalclub en in de politiek.

De laatste weken is wat stiller rondom dit thema en zijn we in afwachting van de onderzoeksresultaten van dit grensoverschrijdende gedrag. Het is en blijft een gevoelig en zwaarbeladen onderwerp. Wat kunnen we wel en niet (meer) tegen elkaar zeggen?

Ja, het is een gevoelig onderwerp en voor iedereen die ooit slachtoffer is geweest van grensoverschrijdend gedrag is het een zwaarbeladen onderwerp. Het openen van de beerput in showbizzland en topsport heeft veel van ons enige voorzichtigheid gegeven in wat we wel en niet kunnen zeggen. Kunnen we elkaar nog wel onbezorgd complimenteren met looks of een ‘leuk truitje’!?

De opmerking ‘leuk truitje’! Hoe sta jij hierin?

In welke mate heb jij je aangepast in opmerkingen en complimentjes naar anderen?

Is dit voor jongens/mannen anders dan voor meisjes/vrouwen?

Hopelijk ervaren we snel weer dat we elkaar onbezorgd complimentjes kunnen geven. Want complimentjes geven en ontvangen is fijn! Maar ‘leuk’ is iets anders dan ‘lekker’ en ‘mooi’ is iets anders dan ‘geil’. Oprechte complimentjes zijn het probleem niet, maar worden nageroepen, een ongevraagde hand op je billen, tien keer ‘nee’ moeten zeggen of halverwege de seks niet mogen afhaken allemaal wel!

Wil jij weten hoe je op een goede manier een compliment geeft, klik dan op onderstaande link: