Hetzelfde maar dan anders

Week Tegen Pesten staat in het teken van erbij horen en jezelf kunnen zijn. Buitensluiten? Dat is Uitgesloten!


Erbij horen is belangrijk en buitensluiten is niet oké. Daar is iedereen het in grote lijnen wel mee eens. Jezelf zijn is daarin óók heel erg belangrijk. Maar is dat wel zo eenvoudig? Helemaal jezelf zijn is eigenlijk nog een stapje ingewikkelder dan we denken. In iedere groep gedraagt iedereen zich namelijk net een beetje anders. En hoewel je je echt ‘jezelf’ voelt en dingen doet die bij je passen zijn er toch steeds verschillen. Hoe weet je hoe je je gedragen moet? Wie bepaald dat? En hoe werkt groepsdruk eigenlijk?

Erbij horen is belangrijk en buiten de groep vallen is niet fijn. Daar is iedereen het in grote lijnen wel over eens. Jezelf zijn is óók heel erg belangrijk. Maar ben je dat in elke groep? In iedere groep gedraag je je net anders. Hoewel je toch ‘jezelf’ bent, gedraag je je in de ene groep anders dan in de andere. Hoe dat komt?

Dit hoor je best vaak. Maar ‘normaal’ gedrag is niet overal hetzelfde. Binnen elke groep en op elke plek zijn er ongeschreven gedragsafspraken. Sommige dingen kunnen wel, andere doe je niet. Voorbeeld: Niemand gaat in bikini naar de supermarkt. En bij je oma zit je niet op tafel een tosti te eten, hoewel je dat in de voetbalkantine misschien wél doet. Normen zijn de regels en afspraken die je aanvoelt en overneemt van de rest van een groep. Dit gebeurt in elke groep en in elke situatie.

Groepsdruk is heftig..

https://www.youtube.com/watch?v=-IBO-jmHt9k

Hoe je je binnen een groep gedraagt, heeft vaak erg veel te maken met hoe de rest zich gedraagt. De ‘druk’ van een groep speelt een belangrijke rol. Negatieve groepsdruk kan je dingen laten doen waarvan je eerst denkt: ‘NO way dat ik dat zou doen’ of waarvan je  later denkt: ‘Huh, deed ik dat?’ Dit is niet gek en gebeurt. Dat is groepsdruk. Belangrijk is om er over na te durven denken, het te bespreken en te oefenen met je eigen keuzes maken en grenzen aangeven.

Positieve groepsdruk

Groepsdruk hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook andersom werken. Als veel mensen bijvoorbeeld opkomen voor iemand die gepest wordt, dan zal de pester voelen dat hij in de minderheid is.

Positieve druk kan je ook stimuleren om meer uit jezelf te halen. Denk aan prestaties in een teamsport: als je team extra vecht voor de bal en de wedstrijd, dan word je meegetrokken in dat gevoel en geef je niet op.