Laat wilde dieren wild zijn!!

Het eiland Bali! Een stukje natuurlijke schoonheid in Indonesië. Een eeuwenoude cultuur en waar de lokale bewoners ongekend gastvrij en vriendelijk zijn. Een stukje puur geluk op aarde! Maar dit eiland is ook een trekpleister voor toeristen die zich ook graag laten vermaken door (wilde) dieren. En dit allemaal voor een mooie selfie op je Social Media.


Dierentoerisme! Trap er niet in! Ritjes op olifanten, selfies met een orang oetan en high fives van dolfijnen. Vaak besef je je niet hoeveel dierenleed erachter schuil gaat. Bali is niet de enige plek waar dit gebeurt. Op veel meer plekken in de wereld doen dieren kunstjes of geven ze shows voor ons vermaak of voor ons profijt.

In de video zie je mensen die op de foto gaan met schildpadden, vleermuizen en apen.

Wat denk jij dat hieraan vooraf ging met deze dieren?

Ben jij wel eens ver(mis)leid door attracties met wilde dieren?

Niets is minder waar!

In het programma ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ reist Floortje Dessing naar het eiland Bali. Ze bezoekt een onder andere een olifantenpark waar volgens de eigenaren dieren leven die onder erbarmelijke omstandigheden gered zijn en het nu goed hebben. Niets is minder waar! In werkelijkheid moeten deze olifanten de hele dag toeristen rondrijden op hun rug. Tussendoor worden ze vastgeketend en staan ze in de brandende zon. Ze worden, buiten het zicht van de toeristen, geprikt met scherpe voorwerpen voor de perfecte selfie. Kijk maar eens mij naar onderstaande video.

Let op: de volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Wat doen wij in Nederland op het gebied van dierenvermaak?

Wie houdt volgens jou dit dierentoerisme in stand?

Is dit zoals we in deze wereld omgaan met (wilde) dieren? Als je als toerist direct contact kunt hebben met wilde dieren, zoals olifanten wassen en zwemmen met dolfijnen, is dat altijd foute boel. Mijd attracties met wilde dieren, zodat je niet ongewild bijdraagt aan dit dierenleed.

Laten we de tip van Floortje ter harte nemen: “Ga op reis, geniet ervan, verwonder je over hoe bijzonder wilde dieren zijn, maar wil je ze echt beschermen……laat wilde dieren dan gewoon wild zijn!