Leren leren

Leren doen we allemaal. Elke dag leer je wel iets nieuws, ook als je niet in de boeken zit. Wat is is leren eigenlijk?


We gaan vandaag eens kijken wat leren precies is en hoe dat in zijn werk gaat.

Bekijk de foto:

Gratis stockfoto met binden, buiten, buitenshuis

Wanneer kreeg jij je eerste fiets?

Wat voor soort fiets was dat? Wat weet je er nog vanaf?

Hoe heb jij leren fietsen? En wie heeft het jou geleerd?

Schrijf eens de stappen op die je hebt doorlopen om zelf te leren fietsen. Misschien weet je het niet meer helemaal, maar hoe zou jij een kind leren fietsen?

Je zou kunnen stellen dat fietsen een leerproces is. Je kan het niet zomaar in een keer, je moet dit oefenen en leren. Moet je je voorstellen dat jij (nog) niet kan fietsen en dat je het gaat leren.

Fiets, Training Wielen, Kind, Kinderfiets

Kijk maar eens mee:

  • Stap 1: Je hebt nog nooit gefietst. Maar je hebt het al zoveel mensen zien doen en het ziet er niet heel erg moeilijk uit. Je weet niet dat je het niet kunt. Je bent onbewust onbekwaam.
  • Stap 2: Je begint met oefenen en je komt erachter wat er allemaal bij komt kijken. Fietsen is toch iets moeilijker dan je dacht. Je merkt dat je bepaalde vaardigheden nog niet kunt. Af en toe komt de gedachte bovendrijven dat het je niet gaat lukken. Je bent bewust onbekwaam.
  • Stap 3: Na veel oefenen krijg je inmiddels in de gaten hoe het moet. Het lukt je steeds beter om een tijdje te rijden zonder de voeten op de grond te hoeven zetten. Of te vallen. Het gaat je steeds makkelijk af. Je wordt bewust bekwaam.
  • Stap 4: Het fietsen lijkt nu vanzelf te gaan. Je hoeft er niet meer bij na te denken. Het gaat allemaal heel automatisch, alsof je nooit anders hebt gedaan. Je bent onbewust bekwaam.

Leren gaat dus in stapjes. Leren is het proces dat je van onbewust onbekwaam (je bent je niet bewust dat je iets niet kan of weet), groeit naar een fase dat je iets automatisch doet of kan oproepen (onthouden). Oftewel: onbewust bekwaam.
Oefenen en herhalen zijn belangrijk in dit proces. Je kan natuurlijk niet verwachten dat je iets ineens kan zonder dat je het oefent.

Bewust Bekwaam Bloggen - door Petra Berger - Schrijversacademie
Bron: https://schrijversacademie.nl

Herken je dit? Probeer eens een voorbeeld te noemen!

Heb jij de laatste tijd iets nieuws geleerd waarbij je deze stappen herkend? Vertel!Meer over dit onderwerp?

Bron; Routeplanner 1/2, 2.1 leren | leren fietsen

Of kijk eens bij de andere lessen over kritisch denken!