Liever bijwonen dan verschijnen!

Van maandag 13 t/m vrijdag 17 november 2023 vindt de Week van de Rechtspraak plaats. Met dit jaar als thema ‘Open deuren’. Ben jij benieuwd wat er achter de schermen van de Rechtspraak zich afspeelt? Het is beter om een keer een zitting bij te wonen, dan dat je ooit voor een rechter moet verschijnen!


Wat is rechtspraak?

Waar mensen met elkaar samenleven ontstaan botsingen. Botsingen tussen mensen, organisaties en overheid. Dat is onvermijdelijk in een samenleving. Daarom is een rechter nodig, die bepaalt wat mag en niet mag. Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, strafbare feiten of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden, schuldig is aan een misdrijf of gelijk heeft in een conflict. In hun uitspraak leggen ze een passende maatregel, boete of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.

Kijk maar eens naar onderstaande video van wat je kan verwachten in een rechtszaal.

Voor de rechter is iedereen gelijk. Eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is belangrijk voor een rechtvaardige samenleving. De rechter zorgt ervoor dat voor iedereen dezelfde regels gelden. Dat geeft vertrouwen in de samenleving.

De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht. Civiel recht heeft te maken met onenigheid tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling of burgers en bedrijven. 
Daarnaast bestaat de Kantonrechtspraak. De kantonrechter behandelt onder meer lichte strafzaken en civiele zaken tot een bedrag van € 25.000.

Open deuren

Tijdens de Week van de Rechtspraak kan je via interviews en takeovers op de social media kanalen een kijkje nemen achter de schermen van de Rechtspraak. Op Facebook (Rechtspraak) interviewt een Rechtspraak Reporter elke dag om 14 uur een rechter. Je kan hierbij tijdens de uitzending vragen stellen. Het is ook leuk om later terug te kijken, de gesprekjes duren ongeveer een half uurtje. Op Instagram (Rechtspraaknl) geven medewerkers van verschillende gerechten in dagelijkse take-overs een kijkje achter de schermen:

  • Maandag: Bode, Rechtbank Zeeland-West-Brabant
  • Dinsdag: Leidinggevende van de Administratie Toezicht, afdeling Bewind ,Rechtbank Midden- Nederland
  • Woensdag: Raadsheer en gerechtsjurist Internationale kinderontvoeringen, Gerechtshof Den Haag
  • Donderdag: Gerechtsjurist Familie en jeugd, Rechtbank Overijssel
  • Vrijdag: Buurtrechter, Rechtbank Amsterdam

Het vonnis

In de video hieronder kun je een nagespeelde rechtszaak bekijken. In deze video zie je een rechter, aanklager, verdachte en een advocaat. Naast de rechter zit een ‘griffier’.

Weet jij wat alle woorden betekenen die in deze video gebruikt worden?

Wie zou jij in het gelijk stellen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Rechtspraak in Nederland. Je kan met jouw klas een bezoekje brengen aan een rechtbank om een openbare zitting bij te wonen. Ga naar je docent Burgerschap of Maatschappijleer om de mogelijkheden hierin te overleggen.