Terug

MY LAND IS JOU LAND

Schitterend lied over Ruth van Stef Bos op prachtige wijze vertolkt door Tabitha bij Beste Zangers 2020!

Een lied over liefde en verdraagzaamheid.

Zangeres Tabitha ontroert iedereen met haar vertolking van Stef Bos’ My land is jou land bij het televisieprogramma Beste Zangers 2020. Het Afrikaans-talige nummer vertelt het verhaal van de Moabitische emigrante Ruth uit de Bijbel, zij besluit met de Joodse Naomi mee te gaan en spreekt de fameuze woorden: “Uw volk is mijn volk en Uw God is mijn God”.

Stef Bos is getrouwd met een Zuid-Afrikaanse vrouw en woont in Zuid-Afrika. Toen hij een lied bij Ruth moest schrijven besloot hij dat in het Afrikaans te doen en zo zijn eigen verhaal, het verhaal van zijn vrouw, te verweven met het verhaal van Ruth, die ook een vreemdeling in een andere cultuur was. Het gaat over samen. Over kiezen voor de ander, voor waar de ander vandaan komt, voor wie de ander is en welke mensen en cultuur achter hem of haar staan. Over samen doormaken wat nodig is om de ander te dienen, te beschermen en lief te hebben.

Lied van Ruth: My land is jou land

Ek is n vreemde hier
Ek het my land gelos
Ek het jou pad gekruis
Ek het jou spoor gevolg

Jy het gesê gaan terug
Moe nie op my vertrou
Maar jy’s ’n deel van my
Wat doen ek sonder jou

En ek weet die toekoms is onseker
En die donker is digby
En ek weet ons wag ’n lang reis
Reg deur die woestyn

Maar jou land is my land
Jou volk is my volk
Jou taal is my taal
Jouw God is my God
Jou droom is my droom
Jou pad is my pad
Jou toekoms my toekoms
Jou hart in my hart

Ek weet jou volk is bang
Voor ons wat anders is
Maar ek sal brugge bou
Daar waar die afgrond is

En ek sal terugverlang
Wanneer die wind sal waai
Wat uit die suide kom
Van my geboorte grond

Maar ek sal sterk wees
En ek sal oorleef
Want ek wil naas jou staan
Al sal dit moeilyk wees

Maar jou land is my land
Jou volk is my…

Stef Bos

Het Bijbelboek Ruth wordt door de joden gelezen tijdens het wekenfeest, Sjavoeot, voor christenen is dat het Pinksterfeest, de uitstorting van de heili- ge Geest. Van oorsprong is dit een oogstfeest, maar men viert ook dat Mozes de tien geboden heeft ontvangen. Men leest Ruth om het karakter van het oogstfeest te benadrukken. Dit feest staat in het teken van studeren en leren.

Vaak begint rond dit feest de opvoeding van kinderen in het geloof.

Het verhaal van Ruth geeft ons ook iets mee over hoe het is om een vreemdeling te zijn. Ruth moest veel “loslaten”. Ze heeft alles wat haar lief was achtergelaten, haar land, haar taal en cultuur om zich vervolgens aan haar schoonmoeder en haar God vast te houden. Samen een onzekere toekomst tegemoet in een voor haar onbekend, vreemd land, ver weg van haar ouderlijk huis en vertrouwde omgeving.

Ruth is vastberaden om haar schoonmoeder trouw te blijven, maar ook om de God van haar schoonmoeder trouw te blijven en de belofte die ze haar man gedaan heeft door met hem te trouwen. Uit Moab kwam Ruth, alles heeft ze achter moeten laten, haar man was gestorven en zo kwam ze als een vreemdeling in Bethlehem aan.

Ze is zich bewust van het feit dat ze een vreemdeling is, de taal niet spreekt en dat haar toekomst onzeker is, een duister pad waar ze zich op begeeft. Toch is ze vol vertrouwen en gaat de weg die voor haar ligt, de weg waar toe God haar geroepen heeft, want jouw land is mijn land, jouw taal is mijn taal. Jouw God is mijn God en dat overstijgt alle grenzen.

Hoe verschillend de talen die we spreken, hoe anders de landen waar we wonen, hoe moeilijk het soms ook is om elkaar te begrijpen, uiteindelijk zijn we allemaal mensen, kinderen van God. Onze verlangens in het leven verschillen in de kern niet zo heel veel van elkaar: liefde, veiligheid, warmte en aandacht. We kennen allemaal onze angsten en bezorgdheden, onze hoop en onze eindigheid. Zo veel verschillen we niet van elkaar, we zijn allemaal kinderen van één Vader. Dat die gedachte ons mag leiden in de omgang met elkaar!

Is het verhaal van Ruth nog actueel?