Schiet jij te hulp?

Stel je voor….. Je loopt in een drukke winkelstraat en je ziet dat iemand onwel wordt en neervalt. Wat doe je dan? Schiet je te hulp of wacht je tot een ander wat doet?


De kans is groot dat je ‘JA NATUURLIJK’ zegt. Maar zo ‘natuurlijk’ is dit niet. De kans is groot dat we juist niet helpen wanneer iemand hulp nodig heeft, vooral als we ons ervan bewust zijn dat er andere andere mensen aanwezig zijn.

Omstander-effect

Deze afwachtende houding wordt het ‘omstander-effect’ genoemd. Kortgezegd betekent dit dat hoe meer omstanders bij een noodsituatie aanwezig zijn, des te kleiner de kans is dat het slachtoffer door een omstander wordt geholpen. Eigenlijk verwachten we dat een ander wel zal gaan helpen.

Eén van de verklaringen is dat dit komt door het lage gevoel van verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid wordt op dat moment door alle aanwezige mensen, de groep, gedragen. Hierdoor wordt er minder snel actie ondernomen. Hoe groter de groep, hoe anoniemer we ons voelen.

Herken je dit? Heb je al eens zoiets mee gemaakt?

En dan nog een hele andere vraag; zou het uitmaken hoe degene eruit ziet die neervalt?

Wat denk jij?

Experiment

Het is weer tijd voor een test! Mindf*ck heeft een experiment gedaan op de beroemde Pontjesbrug op Curaçao. Hoe reageren mensen als iemand onwel wordt die eruit ziet als een zakenman? En wat als hetzelfde gebeurt als degene er onverzorgder uitziet?

Kun je uitleggen wat er gebeurt?

Hoe zou dit kunnen denk je?

Wat zouden we hiervan kunnen leren?

Of zijn we gewoon met z’n allen een stelletje kuddedieren?

Wil je daar meer over weten? Klik op de knop hieronder om naar het item ‘kuddedier?‘ te gaan.