Snappen wanneer je beter ff je mond houdt

Soms is het wijs om maar gewoon te zwijgen en niks te zeggen. In bepaalde situaties zeg je namelijk snel te veel. Soms is het gewoon lastig om aan te voelen wanneer het beter is om even te wachten met reageren.

Je kent vast mensen die niet al te lang nadenken voordat ze iets zeggen. Misschien ben je zelf ook wel zo iemand. Vaak zeggen mensen dan later: “dat had ik eigenlijk niet moeten zeggen”. Het woordje ‘eigenlijk’ heeft dan de betekenis van: ‘beter niet’. Vaak heb je pas achteraf door welke ‘schade’ je hebt toegebracht door te snel met een reactie te komen.

Campagneposter van ROC Friese Poort

Snappen wanneer je beter ff je mond houdt

De studente die op de campagneposter van ROC Friese Poort te zien is, vertelt; “Een hele leerzame uitspraak voor mij! Ik neem namelijk niet altijd een blad voor de mond. Maar in mijn werk moet ik dan wel eens doen. Op dit moment loop ik stage bij de Thuiszorg. Als ik bij een cliënt ben, ben ik te gast in andermans huis. Ik kan wel vinden dat de cliënt iets moet doen of juist niet, maar dat kan ik alleen maar als advies meegeven. Ik kan niemand dwingen. Dan houd ik soms wel eens mijn mond. En daar heb ik ook geen moeite mee. Dat hoort nou eenmaal bij mijn toekomstige vak als verpleegkundige.”

So be it

“Wanneer ik voor mezelf moet opkomen, heb ik er geen enkele moeite mee mijn mening te geven. Helaas heb ik wel eens te maken met discriminatie. Ook tijdens mijn stage. Cliënten die niet door mij gewassen willen worden bijvoorbeeld. Zelfs een stagebegeleider had iets tegen mij omdat ik Islamitisch ben. Ik probeer dan een gesprek aan te gaan zonder vol in emotie te schieten. Het lukt niet altijd om iemand op andere gedachten te brengen. Sommige mensen hebben nou eenmaal een vastgeroeste mindset waar je niet doorheen komt. So be it. Ik geef mijn mening en ga door.”

Snap jij wanneer je beter ff je mond kunt houden? ( leg eens uit)

Welke ervaring heb je zelf met ‘te snel iets zeggen’?

Hoe bepaal jij wat wijs is in situaties waarin je twijfelt: ga je bijvoorbeeld wel of niet iets (terug) zeggen?

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Is zwijgen altijd goud?

Is er verschil tussen verstandigheid en wijsheid?

Studenten van ROC Friese Poort in Drachten hebben een poster ontworpen in het kader van Posters in de school. Wat is wijsheid?

De studenten uit Drachten hebben het antwoord op die vraag verwerkt in deze poster. Waar zit volgens jou nou het grote verschil tussen wijsheid en verstandigheid?