Stop pesten nu! Wie zwijgt stemt toe.

Pesten. Dat is niet alleen een kinderprobleem. Het komt overal en in alle leeftijdsgroepen voor. En voor iedereen heeft het gevolgen. Voor het slachtoffer, de pestkop, meelopers en omstanders. 19 april is de Dag tegen Pesten. Natuurlijk moet je iedere dag alert zijn op pesten. Maar deze dag besteedt daar nog extra aandacht aan: om pesten te stoppen moet je niet blijven toekijken, maar iets doen! Want wie zwijgt stemt toe.


Pesten kan je leven in een nachtmerrie veranderen. Stel je eens voor dat je niet meer naar school durft. Altijd bang moet zijn om uitgescholden of aangevallen te worden. Geen vrienden. Er altijd alleen voor te staan. Slecht slapen, nachtmerries. Pesten heeft een heel grote impact. Niet alleen op het moment dat er gepest wordt. Maar ook nog lange tijd daarna. Veel mensen die zijn gepest, kampen jaren later nog met depressies en angsten en soms leidt pesten zelfs tot zelfmoord. 

‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’. Dan ben jij onderdeel van het pesten!

Veel mensen kijken toe. Ze denken: ‘Ik kies geen partij, ik hou mijn mond. Ik bemoei me er niet mee’.

Herkenbaar? Denk jij ook wel eens: Ik bemoei me er niet mee?

Niets zeggen? Dat vinden gepeste mensen vaak het ergst. Geen hulp krijgen. Er alleen voor staan. Als je niets doet, laat je eigenlijk zien dat je het wel ok vindt wat er gebeurt. Wie zwijgt stemt toe.

Wat kun je dan wel doen als je ziet of hoort dat iemand gepest wordt?

Best moeilijk hoor, om stop te zeggen als je ziet dat iemand als pispaaltje wordt gebruikt. Je wilt natuurlijk wel een beetje leuk in de groep blijven liggen. En door iets te zeggen, loop je het risico dat jij ook aangepakt wordt. Toch is er iets van zeggen de enige manier om pesten te stoppen.

Let wel op je eigen veiligheid. Vallen er klappen, dan kun je er niet altijd alleen tussen springen. Ga op zoek naar een medestander of iemand die kan helpen. Lukt helpen echt niet? Praat dan achteraf met het slachtoffer, geef dan steun en stel voor het pestgedrag bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld met een leraar of ander vertrouwenspersoon.

Naar wie zou jij gaan om te praten over pesten? Weet jij wie de vertrouwenspersoon is op jouw school?

Wil jij pesten stoppen? Kom dan in actie. Hoe?

  • Verplaats je in degene die wordt gepest. Denk je eens in hoe verschrikkelijk die zich moet voelen.
  • Doe je mond open tegen pesters. Zeg er wat van!
  • Zoek medestanders. Vraag anderen om er ook wat van te zeggen.
  • Zorg dat pesters niet de aandacht krijgen waar ze om vragen. (Want eigenlijk is pesten aandacht vragen)
  • Praat met degene die gepest wordt. Dat kan al heel troostend zijn.
  • Geloof niet alles wat er over iemand gezegd wordt. Veel roddels zijn niet waar. Blijf zelf nadenken.

Meer weten? Kijk op https://www.stoppestennu.nl/