Suikerchallenge, doe jij mee?

Eet jij dagelijks (ongemerkt) ook te veel suiker? Dan is het nu tijd om daar wat aan te doen! Van 5 t/m 11 juni kan jij meedoen aan de Nationale Suiker Challenge georganiseerd door het Diabetes Fonds.


Wist je dat Nederlanders gemiddeld zo’n 99 suikerklontjes per week aan toegevoegde suikers eten? 99!! Dat is ongeveer 20 kilo per jaar. Je kan wel raden dat dit niet goed is voor je gezondheid. Deze suikers veroorzaken klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en maagdarmklachten. Na enige tijd leidt het tot overgewicht met als gevolg meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Laten we jouw suiker-inname eens onder de loep nemen.

Etiketten

Veel van de suikers krijg je onopgemerkt binnen. Het zit verwerkt in veel producten die je koopt in de supermarkt. Op het etiket kan je lezen hoeveel suiker er in het product zit. Let op, fabrikanten gebruiken tegenwoordig verschillende namen voor suikers. Soms weet je niet eens dat het product wat je eet boordevol suiker zit.

Weet jij een aantal andere benamingen te noemen voor suiker?

Ga op internet op zoek naar ‘schuilnamen’ voor suiker waaronder fabrikanten produceren.

Om te checken hoeveel suiker er in een product zit, kijk je op het etiket naar de voedingswaarde. De fabrikant zet dit vaak neer (groot op de voorkant) per portie, bijvoorbeeld per glas of koekje. Dit kan misleidend zijn. De fabrikant heeft bepaald hoe groot zo’n portie is. Zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. Nog een andere valkuil: soms zitten er 2 koeken in een meeneemverpakking en wordt de hoeveelheid suiker vermeld van 1 koek.

Hoeveelheid suikerklontjes in een pakje drinken (bron: www.voedingscentrum.nl)

Wat zijn de voordelen van meedoen aan de suikerchallenge?

Een week zonder suiker heeft zo zijn voordelen. Lees mee!

  1. Je hebt meer energie: Door minder suiker in te nemen, voel je je vaak fitter en vrolijker. De suikerpieken en-dalen die je krijgt door voeding met suiker kosten je lichaam vaak veel energie. Wanneer de suikerproducten laat staan, blijft je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler en zal jij dit merken in je energie-toename.
  2. Je valt af: Door suikerproducten te laten staan, schrap je ook veel onnodige calorieën.
  3. Je verminderd het risico op diabetes type 2: Door te veel suiker-inname is de kans op overgewicht groter. Overgewicht geeft weer een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Mensen met diabetes type 2 maken onvoldoende insuline aan en/of de insuline die aangemaakt wordt heeft niet genoeg effect doordat ze minder gevoelig zijn voor insuline. 
  4. Vermindering van buikklachten: Veel mensen krijgen door suiker-inname last van hun buiken en darmen. De fruitsuikers zorgen voor een opgeblazen gevoel of je kan last hebben van diarree.

Suikertaks in Nederland

Verschillende organisaties in Nederland, zoals de Nierstichting, het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Maag Lever Darmstichting, willen dat het kabinet in actie komt om ongezond eten te ‘ontmoedigen’. Dit zou kunnen door een ‘suikertaks’. Dit betekent dat je als consument meer moet betalen voor producten waar teveel suiker in zit. In een aantal landen is deze regel al ingevoerd en dat lijkt te helpen. Sommige fabrikanten hebben bijvoorbeeld voordat deze taks werd ingevoerd, ervoor gezorgd dat er minder suiker in hun producten zitten.

Hoe zit het in jouw schoolkantine?

Wordt er op school ook rekening gehouden met suiker? Check het item:

Doe jij mee?

Ga jij de uitdaging aan om 7 dagen gezond te eten en te drinken zonder toegevoegde suikers. Vraag je gezinsleden of vrienden om ook meer te doen. Op deze manier kunnen jullie elkaar steunen en aanmoedigen. Een weekje ‘afkicken’ van suiker dus. Misschien krijg je de smaak te pakken!