Verdeeldheid door maatregelen?

Ondanks allerlei maatregelen en een uitgebreid vaccinatieprogramma is het coronavirus na ruim anderhalf jaar nog steeds onder ons. Helaas! Inmiddels hebben we te maken met een coronapas en vrezen veel mensen voor nog strengere maatregelen. Wat doet dit met ons als maatschappij? Wat doet dit met jou?


De laatste weken lijkt er in onze maatschappij een verdeeldheid te ontstaan. De focus ligt niet meer op of je corona hebt of niet, maar of je wel of niet gevaccineerd bent. Het begrip voor elkaars denkwijze is soms ver te zoeken.

Wat merk jij hiervan binnen je vriendengroep? Op school? In de maatschappij?

Wat vinden jongeren van de coronapas?

Wat vind jij van de coronapas?

Hieronder een aantal stellingen om te bespreken met je klas.

Zonder coronapas loopt Nederland groot gevaar!

Het vaccin zorgt voor verdeeldheid in de maatschappij!

Het wij-zij-denken is de schuld van de politici!

De coronapas beperkt mijn gevoel van vrijheid!

Iedereen, mogelijk jonge mensen vaker, zullen geconfronteerd worden met de extra maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het tonen van een toegangsbewijs in de horeca, bioscopen en sportclubs. Daarnaast staat een ieder voor de keuze wel of niet willen laten testen of vaccineren. Dit kan voor een tweedeling zorgen in vriendengroepen of tussen ouders en kinderen. Wat daarbij van belang is om niet in de polarisatie mee te gaan, maar er juist met elkaar over te praten. Stel vragen, spreek je uit als je het lastig vindt of benoem dat het oké is als je ergens anders over denkt.