VERLEIDINGEN

Middelen die je verleiden om meer te nemen. Je kent ze vast wel. Je kan dan denken aan drugs en alcohol, maar wat dacht je van chocolade en snoep? Ook gedragingen zoals gamen en gokken kunnen verslavend werken. Ga jij de uitdaging aan om 7 dagen te oefenen met je wilskracht?


Ik kan alles weerstaan, behalve verleidingen.

Allemaal worden we aan verleidingen blootgesteld. Op een feestje, bij vrienden of gewoon thuis. Je kan dan denken aan roken en drinken, maar ook aan het bezig zijn met je telefoon.
Voor de één is het  eenvoudiger om verleidingen te weerstaan dan voor de ander. Voor iedereen geldt dat het lastig is om niet toe te geven aan verleidingen. Wilskracht kan je helpen om verleidingen te weerstaan, maar wat is wilskracht eigenlijk en wat levert het je op?

Wilskracht betekent dat als je iets wil bereiken een energie vrijkomt in je lichaam, waardoor je doorzettingsvermogen naar voren komt.

Bekijk het filmpje:

Leg in je eigen woorden uit wat er in het filmpje gebeurt

Hoe konden de kinderen de verleiding weerstaan?

Veertien jaar na dit experiment hebben de onderzoekers deze – inmiddels volwassen – kinderen opnieuw opgezocht. Op welke punten denk je dat de kinderen die in het filmpje de marshmallow meteen op aten verschilden van de  kinderen die de marshmallow bewaarden?

Wilskracht is een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle toekomst en een fijn en prettig leven. Het zit voor een gedeelte in je genen en voor een gedeelte kan je dit trainen. Hiervoor heeft Tactus een uitdaging voor jullie bedacht.

Hoe sterk is jouw wilskracht?

Iedereen kan zijn wilskracht versterken. Je gaat dit doen door een 7-days challenge aan te gaan.  Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een week lang meer te gaan sporten, minder te gaan snoepen of op tijd te gaan slapen. Door deze challenge aan te gaan ga je je wilskracht trainen. De ervaringen uit deze challenge kan je gebruiken om later andere verleidingen zoals alcohol of roken sneller te weerstaan.  Let op! Om dit goed te kunnen doen, is het van belang hiervoor een doel op te stellen en daarbij een plan te maken hoe je dit gaat aanpakken.  Volg hiervoor de onderstaande stappen;

Bedenk nu waar jij de komende 7 dagen aan de slag mee wilt gaan om je wilskracht te trainen, bijvoorbeeld 7 dagen lang proberen om minder te snoepen.

Om een concreet en realistisch doel op te stellen, gaan we de SMART-methode gebruiken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden

Als je jouw doel hebt opgesteld, is de volgende stap het opstellen van een goed actieplan. Dit plan bestaat uit vier onderdelen en helpt je om je doel te gaan bereiken. Zie onderstaand voorbeeld hoe je dit plan kunt maken.

Beloon jezelf!
Het werkt motiverend om een beloning in het vooruitzicht te hebben. Bedenk wat jij gaat doen als het je lukt om de challenge te volbrengen. Bijvoorbeeld door iets voor jezelf te kopen, zoals kleding. Verzin iets waar je vrolijk van wordt.

Moeilijke momenten

Hoe gemotiveerd je ook bent, het is soms lastig om een challenge vol te houden.  Gedachtes als ‘ik houd het toch niet vol, dus laat maar’ of ‘gisteren is het ook niet gelukt, dus vandaag zal het ook wel niet lukken’, gevoelens als ‘ik voel me zo rot, ik mag nu wel even zwichten’ en situaties/gebeurtenissen als ‘het is nu zo gezellig, nu kan ik toch wel even wat extra eten’, zouden ervoor kunnen zorgen dat je aan je verleiding toegeeft.

Het is goed jezelf hier bewust van te zijn en je hier tegen te ‘wapenen’, zodat je jouw doel kan behalen.

Bedenk welke gedachtes/gevoelens en/of gebeurtenissen ervoor zouden kunnen zorgen dat je toe gaat geven. Schrijf ze voor jezelf op. Bedenk daarna een mogelijke oplossing voor deze momenten.

Alles ingevuld! Top! Heel veel succes!

Heb je vragen over roken, drugs zoals wiet of alcohol of over je beeldschermgebruik neem dan contact op met de preventiewerker. Je kan ook naar de website: 

Meer over dit onderwerp?

Bron; Leren | Doelen stellen, 2.1.3.6 (S) Routeplanner 3/4