Veroordeeld!?

Rondhangen op straat en lid worden van een jeugdbende, om uiteindelijk te belanden in de cel.


Op Netflix en Videoland bingewatchen we graag series als ‘Gomorra’, ‘La Casa de Papel’ of het Nederlandse product ‘Mocro-maffia’. Series die gaan over drugscriminaliteit, rivaliteit tussen bendes en geweldpleging. In zulke series redden de hoofdpersonages de laatste aflevering vaak wel in vrijheid, maar dit is in het echte leven vaak niet het geval.

Het begint vaak met wat stoer rondhangen op straat. Rondhangen, omdat je geen nuttige tijdsbesteding hebt. Deze tijdsbesteding is niet voor handen. Je vindt het op school niks, je bent weer ontslagen bij je bijbaantje en sporten vind je niet leuk. Daarnaast heb je bijna elke dag ruzie met je ouders, omdat ze je vrienden niet geschikt vinden. Niet snel daarna kom je in aanraking met justitie. Het is heel makkelijk om in de criminaliteit te belanden, maar het is heel moeilijk om daar uit te komen.

Ben je wel eens in aanraking geweest met justitie?

Heb je spijt hiervan?

Glenn K.

In de video hieronder maak je kennis met Glenn. Glenn is een ex-gedetineerde. In zijn jeugd is hij op het slechte pad geraakt, waarna hij in een jeugdinrichting is beland. Ook op volwassen leeftijd bleef het misgaan. Glenn pleegde meerdere zware misdrijven wat hem veroordeelde tot een aantal gevangenisstraffen.

Wat zou jij Glenn willen vragen?

Jonathan M.

Jonathan groeit op zonder vader in de Dominicaanse republiek. Daarna verhuist hij naar Aruba en Amerika. Op Aruba gaat het mis. Hij komt in aanraking met diefstal en blowen. Zijn moeder hoopt op een betere toekomst voor Jonathan en neemt hem mee naar Nederland. Helaas! Jonathan sluit zich aan bij een Rotterdamse jeugdbende, waarna hij verder gaat in de criminaliteit. Na zijn detentie gooit hij het roer om.

Wat zou jij Jonathan willen vragen?

Aziz A.

Aziz is geboren in Marokko. Toen hij met zijn vader, moeder en tien broers en zussen naar Nederland kwam, maakte Aziz er in eerste instantie een potje van. Hij hing op straat, loog over school en steeds afgewezen worden voor een baantje. Gelukkig ontmoette hij Tony, die hem inspireerde om iets te maken van zijn leven. Nu doet Aziz dit zelf. Hij inspireert vastgelopen jongeren om alsnog iets moois van hun leven te maken.

Wat zou jij Aziz willen vragen?

Heb je een aantal vragen bedacht voor Glenn, Jonathan of Aziz. In week van 23 januari zullen Glenn, Jonathan en Aziz gastlessen verzorgen tijdens de burgerschapslessen op ROC Friese Poort. Ze zullen je meenemen in hun verhaal en hoe het maken van (verkeerde) keuzes je leven kan beïnvloeden. Hoe hebben zij dit weten om te buigen? Om vandaag de dag een inspiratiebron te zijn voor anderen.