Zijn mannen de norm?

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Dat zal niemand ontkennen toch? Maar wordt er in onze samenleving genoeg rekening gehouden met deze verschillen?


Merk jij in het dagelijks leven verschil tussen mannen en vrouwen? Hoe en/of waar?

Wordt er in onze samenleving genoeg rekening gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Een kleine google actie levert het volgende op:
– Voor de gemiddelde mannenhand hebben pianotoetsen de perfecte afmetingen. Voor de gemiddelde vrouwenhand zijn ze te groot.
– Op kantoor is de temperatuur afgestemd op de stofwisseling van de gemiddelde man.
– Bij kogelwerende vesten wordt geen rekening gehouden met de bouw van een vrouw. Ze zijn gemaakt op het lijf en de behoeften van de gemiddelde man.
– Auto’s zijn perfect ontworpen op een mannenlichaam, maar een vrouw zit eigenlijk nooit lekker. Ze zitten meer rechtop om over het dashboard heen te kunnen kijken.
– Auto’s zijn ontworpen met crashdummy’s die gebaseerd zijn op de gemiddelde man, die langer en zwaarder is dan de gemiddelde vrouw. (in 2011 zijn er ook ‘vrouwelijke’ dummy’s gekomen. Dit zijn kleinere versies van de mannelijke testpoppen, waarbij geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld een andere verdeling van spiermassa.
– De meeste medicijnen worden alleen getest op mannen
– We weten meer over het mannelijk lichaam
– Bij een hartstilstand worden vrouwen veel minder vaak gereanimeerd dan mannen. Hoe dat komt? Door borsten.

“We leven in een wereld die is ontworpen voor en door mannen. We gebruiken data die verzameld zijn rond mannen, ze houden geen rekening met vrouwenlichamen en ze houden geen rekening met het dagelijks leven van vrouwen. Caroline Criado Perez – schrijfster van ‘onzichtbare vrouwen’

Wat vind je ervan als je dit zo leest?

Dan even over die wachtrijen bij de vrouwentoiletten

“Vrouwen geven zichzelf de schuld dat ze zo lang moeten wachten bij het toilet. Ik deed hetzelfde. Staan die vrouwen weer aan hun haar te frutselen, dacht ik dan. Mannen reageren vaak ook zo: moeten jullie maar niet zo lang met je make-up bezig zijn. Maar dat doe je helemaal niet op de wc. Dat je daar zo lang staat, is een teken dat er met vrouwen geen rekening wordt gehouden in de openbare ruimte.

“Meestal is de vloeroppervlakte voor de mannen- en vrouwentoiletten hetzelfde, dus het lijkt eerlijk. Maar bij de mannen staan doorgaans ook urinoirs die minder plek innemen, dus hebben zij meer mogelijkheden. Hoe gaat een man naar de wc? Hij ziet dat een urinoir vrij is, ritst zijn gulp open en doet zijn ding.

“Hoe gaat dat bij een vrouw? Die moet eerst kijken welke wc vrij is, deur opendoen, zich omdraaien, deur dichtdoen, kleren deels uitdoen en gaan zitten. Dat duurt langer. Zwangere vrouwen moeten vaker plassen, net als vrouwen met een blaasontsteking, waar ze meer last van hebben dan mannen. Vrouwen hebben ook vaker kleine kinderen bij zich, zijn ouder of gehandicapt.

“De vraag is dus groter, het aanbod kleiner. Vandaar die rijen, het is geen hogere wiskunde, maar blijkbaar toch te moeilijk voor de ontwerpers.”

Caroline Criado Perez- ‘Onzichtbare vrouwen’.

Aan de mannen: Zijn er voorbeelden waarbij er juist geen rekening wordt gehouden met mannen? Vertel!

Mannelijke En Vrouwelijke Bewegwijzering Op De Muur

NPO heeft sinds oktober een nieuw programma: ‘ZEIKWIJVEN’. In het programma ZEIKWIJVEN onderzoeken presentatrices Quinty Misiedjan en Shelly Sterk elke aflevering een ander thema. Ze maken de balans op hoe de vrouw ervoor staat op het gebied van veiligheid, tech, lijden en geld.
Op verrassende en originele wijze worden verschillen tussen mannen en vrouwen belicht en dan met name de gevolgen van deze verschillen voor de vrouwen (bron: https://www.npo3.nl/zeikwijven).

Vind je het goed dat hier onderzoek naar wordt gedaan? Waarom wel/niet?