Roze trots!

Liefde is liefde. Dat is iets om trots op te zijn. Met wie je je liefde ook deelt. Elk jaar vieren we de liefde, diversiteit, verschillen en overeenkomsten tussen mensen op Roze Zaterdag. Meestal in juni, maar de dag wisselt en de stad waar het feest losbarst ook. Dit jaar kleurt Rotterdam roze op zaterdag 18 juni. De focus ligt deze keer op vieren wat er al is bereikt en stilstaan bij de stappen de we allemaal nog moeten zetten om de wereld veilig te maken voor iedereen – wie of wat je ook bent.


Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride Parade. Het woord zegt het al: dit is een optocht waarin aandacht wordt gevraagd voor gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes. Het draait inmiddels niet alleen meer om die 2 groepen. De community is veel breder geworden: LHBTQIA+. De eerste Roze Zaterdag in Nederland werd gehouden halverwege de jaren zeventig.

LHBTQIA+ Wat is dat? Kun jij het vertellen aan een ander? Zoek het anders op en praat er samen over: wat betekent het nou echt?

Ieder jaar is Roze Zaterdag in een andere stad. Vorig jaar was dat Leeuwarden, dit jaar Rotterdam. Wat is er dan allemaal te doen?

Stel dat je niets te doen hebt zaterdag. En je hebt wel zin in een feestje, ga je dan naar Roze Zaterdag? Waarom wel of niet?

Misschien denk je: ieder jaar in een andere stad? Gay Parade, dat is toch altijd in Amsterdam? Dan denk je waarschijnlijk aan Pride Amsterdam, met de bekende Canal Parade: een uitbundige tocht over de grachten van Amsterdam. Dat is meestal in augustus. Beide evenementen vieren de verschillen tussen mensen. De Roze Zaterdagen zijn vaak iets meer demonstratief van karakter, ze zijn ontstaan uit protestbijeenkomsten. Het accent ligt meer op bewustwording. Toch zijn beide festivals een feest voor iedereen: jong, oud, zwart, wit, homo, hetero.

Vind je het moeilijk om over dit onderwerp te praten? Bijvoorbeeld omdat het verwarrend voor je is? Omdat je zelf nog niet weet wat je moet met je gevoelens, neem dan eens een kijkje op deze site:

Of lees deze berichten: